Dieta wspierająca leczenie łuszczycy - Co jeść? Czego unikać?
Badania naukowe wskazują, że łuszczyca nie jest jedynie chorobą skóry, ale przewlekłym, autoimmunologicznym schorzeniem o charakterze ogólnoustrojowym oraz podłożu zapalnym. Co więcej, obserwacje kliniczne udowadniają, że dieta przy łuszczycy odgrywa bardzo ważną rolę. Odpowiednie modyfikacje sposobu odżywiania mogą doprowadzić nie tylko do znaczącej poprawy wyników laboratoryjnych, ale również do istotnego złagodzenia problematycznych zmian skórnych.
Zdrowa dieta przy łuszczycy, czyli które produkty wspierają leczenie
Zalecenia żywieniowe do codziennego stosowania przy łuszczycy w dużym stopniu są zbieżne z ogólnymi zasadami zdrowego odżywiania się. Do podstawowych reguł, które służą zachowaniu prawidłowej masy ciała, należą:
· regularne spożywanie posiłków – czas i częstotliwość zależą od indywidualnych możliwości, potrzeb oraz preferencji (zazwyczaj to 4–5 posiłków dziennie, które powinny być spożywane w regularnych odstępach),
· zadbanie o odpowiednią kaloryczność posiłków – zalecana dzienna liczba kalorii zależy od wielu czynników (np. wiek, płeć, aktywność fizyczna), należy więc dostosować tę wartość do swojej sytuacji,
· włączenie w każdy posiłek warzyw i owoców – najlepiej jak najbardziej różnorodnych oraz jak najwięcej świeżych, aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych,
· właściwe nawodnienie organizmu – można przyjąć założenie o konieczności picia średnio 2 litrów wody dziennie, ale przy wysiłku fizycznym lub wysokiej temperaturze powietrza należy tę ilość zwiększyć.
Składniki odżywcze wspierające leczenie łuszczycy
Oprócz opisanych powyżej kilku głównych zasad, dieta przy łuszczycy powinna być bogata w konkretne składniki odżywcze:
· kwasy omega-3, które działają przeciwzapalnie i z tego powodu koniecznie powinny być włączone w dietę przy łuszczycy, aby łagodzić przebieg choroby – znajdują się m.in. w tłustych rybach morskich takich jak łososie, makrele czy sardynki, olejach roślinnych tłoczonych na zimno np. z rzepaku, oliwek czy słonecznika, pestkach dyni i słonecznika, orzechach włoskich, migdałach oraz siemieniu lnianym,
· antyoksydanty, które prowadzą do dezaktywacji wolnych rodników i działają przeciwzapalnie, a przez to zmniejszają zmiany łuszczycowe – są to karotenoidy, flawonoidy, witamina E i C znajdujące się w warzywach oraz owocach, a także selen, którego dobrym źródłem pokarmowym są np. płatki owsiane, brązowy ryż, pestki z dyni oraz ryby,
· witamina D, której odpowiednia ilość w organizmie zapewnia m.in. równowagę immunologiczną, regulację wydzielania insuliny, lepsze wchłanianie wapnia oraz lepszą ochronę przed chorobami sercowo-naczyniowymi, autoimmunologicznymi czy nowotworowymi – ok. 20% dziennego zapotrzebowania zaspokoją m.in. tłuste ryby, żółtko jaja czy przetwory mleczne, a pozostałą część można uzyskać przez ekspozycję na słońce lub suplementację.
Produkty spożywcze działające przeciwzapalnie
Ponieważ łuszczyca jest chorobą o podłożu zapalnym, warto skomponować taką dietę, aby obfitowała w składniki przeciwzapalne, do których należą m.in.:
· warzywa (szczególnie zielone warzywa liściaste, warzywa krzyżowe, warzywa korzenne),
· owoce (m.in. borówki, jeżyny, truskawki, wiśnie, porzeczki, maliny, cytrusy),
· rośliny strączkowe (np. fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, bób, soja),
· pełnoziarniste produkty zbożowe (np. kasza gryczana, kasza jęczmienna, płatki owsiane, brązowy ryż),
· pestki i orzechy (np. pestki dyni, pestki słonecznika, orzechy włoskie, migdały),
· herbata, ale tylko zielona i biała,
· zioła i przyprawy (np. imbir, kurkuma, goździki, rozmaryn, cynamon, gałka muszkatołowa).
Zbilansowana dieta w łuszczycy, czyli jakie suplementy stosować
Niestety nie wszystkie składniki odżywcze można pozyskać z pożywienia w takiej ilości, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie – szczególnie przy diecie niskokalorycznej lub eliminacyjnej. Co więcej, osoby cierpiące na łuszczycę bywają bardziej narażone na braki mikro i makroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, nawet jeśli ich dieta jest zdrowa i zbilansowana. W takiej sytuacji z pomocą przychodzą suplementy diety wspierające leczenie łuszczycy.
Witaminy i minerały kluczowe w leczeniu łuszczycy
Dieta w łuszczycy musi być bogata w witaminę D. Nie sposób jednak uzyskać tego wyłącznie przez spożywanie pokarmów obfitujących w tę witaminę i przez ekspozycję na słońce (szczególnie w okresie od jesieni do wczesnej wiosny). O ile zdrowej, dorosłej osobie wystarczy suplementacja witaminy D w dawce 800–2000 j.m. na dobę, to chorym na łuszczycę zaleca się dawki nawet do 4000 j.m. na dobę.
Osobom cierpiącym na łuszczycę bardzo potrzebna jest także siarka, która poprawia stan skóry, paznokci i włosów. Jeśli pierwiastek ten nie jest dostarczany w odpowiedniej ilości do organizmu w pożywieniu, warto go suplementować, zażywając np. siarkę organiczną na regenerację skóry HERBASANO. Ta łatwo przyswajalna postać siarki działa oczyszczająco, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie, dzięki czemu wspiera leczenie chorób skóry takich jak łuszczyca.
Preparaty kompleksowo wspierające leczenie łuszczycy
Jednym z zalecanych składników pokarmowych w diecie przy łuszczycy jest czarnuszka, która może mieć też formę suplementu takiego jak mielona czarnuszka HERBASANO. Ma ona właściwości przeciwzapalne oraz antybakteryjne, przez co łagodzi zmiany skórne występujące w przebiegu m.in. łuszczycy. Jej działanie prozdrowotne polega również na obniżaniu poziomu glukozy, zwiększaniu wydzielania insuliny, przeciwdziałaniu nowotworom, zapobieganiu i leczeniu choroby wrzodowej oraz ochronie wątroby i nerek przed toksycznym działaniem leków, w tym sterydów stosowanych na łuszczycę.
Osoby cierpiące na łuszczycę skorzystają także, sięgając po suplement diety z mlekiem klaczy PROSKIN LF, który zawiera całe bogactwo składników kluczowych przy tych schorzeniu – nienasycone kwasy tłuszczowe, cynk, molibden, selen, witaminy A, E i D, biotynę i kwas orotowy. Dzięki swojej zawartości, mleko klaczy wspomaga gojenie się ran, dobroczynnie wpływa na stan skóry suchej i podrażnionej, działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo, a także zmniejsza rumień, świąd oraz suchość skóry.
Do leczenia łuszczycy często stosowane są silnie działające leki (np. sterydowe), które obciążają wątrobę. W takich sytuacjach należy więc w szczególny sposób zadbać o poprawę trawienia, detoksykację oraz wsparcie dla wątroby. Tę rolę spełnią np. kapsułki na wątrobę przy łuszczycy LIVENORM, łączące dobroczynne działanie nasion ostropestu plamistego, korzenia mniszka lekarskiego oraz liści karczocha zwyczajnego. Z ich oddziaływania skorzystają także osoby niestosujące leków sterydowych. Gdy organizm lepiej radzi sobie z toksynami (nie tylko z leków, ale również z pożywienia i otoczenia), wtedy zmniejsza się swędzenie i podrażnienie skóry towarzyszące łuszczycy.
Złe nawyki przy łuszczycy, czyli co ograniczyć lub wyeliminować
Aby złagodzić objawy łuszczycy i zmniejszyć ryzyko wystąpienia poważnych stanów łuszczycowych, należy unikać lub w bardzo dużym stopniu ograniczyć spożywanie produktów prozapalnych. Są to w większości produkty niezdrowe, wysokokaloryczne i wysokoprzetworzone, a zatem takie, które nawet u zdrowej osoby negatywnie wpływają na organizm.
Dieta w łuszczycy powinna być pozbawiona wymienionych poniżej produktów:
· o wysokiej zawartości cukrów prostych – zarówno słodyczy oraz słodkich napojów, jak i innych produktów z dodatkiem cukru (np. ketchupów, wędlin, płatków śniadaniowych, jogurtów),
· bogatych w kwasy tłuszczowe, czyli głównie pochodzenia zwierzęcego – zarówno mięsa (szczególnie czerwonego i przetworzonego), jak też wędlin, podrobów czy mleka,
· bogatych w tłuszcze trans, czyli żywności wysokoprzetworzonej, w tym fast foodów – np. białego pieczywa, słonych i słodkich przekąsek, wędlin, gotowych dodatków do posiłków, dań gotowych,
· używek – w tym alkoholu, tytoniu oraz substancji psychoaktywnych.
Istnieją także badania, które pokazują, że objawy łuszczycy mogą być mniejsze przy wyeliminowaniu lub ograniczeniu spożycia glutenu. Rezygnację z glutenu warto na pewno rozważyć przy podejrzeniu nietolerancji na ten składnik pokarmowy. W takiej sytuacji można sprawdzić dietę bezglutenową przez pewien czas i zaobserwować, czy ma ona jakikolwiek wpływ na stan zdrowia i skóry.
Znaczenie zdrowego odżywiania i diety w leczeniu łuszczycy
Szacuje się, że na łuszczycę cierpi aż 2–3% ludzi na całym świecie. To ogromna rzesza osób, które doświadczają uciążliwych, łuszczących się, swędzących i piekących zmian na skórze, a także wielu innych dolegliwości powiązanych z łuszczycą – metabolicznych, kostno-stawowych oraz sercowo-naczyniowych.
Przyczyny łuszczycy nie są do końca rozpoznane i zrozumiane. Badacze twierdzą jednak, że łuszczyca najczęściej ma charakter genetyczny, hormonalny oraz środowiskowy. Na pierwszą i drugą grupę z wymienionych wyżej czynników (czyli geny dziedziczone po przodkach oraz zaburzenia hormonalne w okresie dorastania, ciąży czy menopauzy) nie mamy wpływu. Jednak trzecia z nich (czyli styl życia) w dużym stopniu zależy od nas samych.
Styl życia i dieta to czynniki wpływające na objawy łuszczycy
Objawy łuszczycy często pojawiają lub zaostrzają się przy braku odpowiedniej higieny, w sytuacjach stresowych oraz wtedy, gdy nie przykładamy właściwej wagi do zdrowego stylu życia i zbilansowanej diety. Mogą to być sytuacje takie jak:
· stosowanie używek (m.in. papierosy, tytoń, alkohol, substancje psychoaktywne, słodycze),
· unikanie aktywności fizycznej oraz prowadzenie siedzącego trybu życia,
· złe odżywianie się i wchłanianie dużych ilości składników pokarmowych niekorzystnych przy łuszczycy,
· niedostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości witamin oraz minerałów kluczowych w leczeniu łuszczycy,
· doprowadzenie organizmu do nadwagi albo otyłości w wyniku m.in. złych nawyków żywieniowych oraz braku ruchu.
Masa ciała ma duże znaczenie w przebiegu łuszczycy
Z badań naukowych wynika, że istnieje bezpośrednia zależność między występowaniem zaostrzenia objawów łuszczycy a wagą osoby chorej na to schorzenie. Im większy jest wskaźnik BMI wskazujący na zbyt dużą masę ciała, tym częściej pojawiają się poważniejsze postacie łuszczycy. Dzieje się tak, ponieważ:
· przy nadwadze oraz otyłości organizm ma większe komórki tłuszczowe i wydzielają one więcej cytokin prozapalnych powodujących stany zapalne, co ma bardzo duże znaczenie przy łuszczycy,
· nadwaga oraz otyłość zwiększają ryzyko – i tak wysokie u chorych na łuszczycę – wystąpienia chorób takich jak cukrzyca, insulinooporność, nadciśnienie tętnicze oraz inne schorzenia sercowo-naczyniowe,
· zbyt duża masa ciała zmniejsza skuteczność preparatów medycznych stosowanych w leczeniu łuszczycy,
· nadwaga oraz otyłość osłabiają organizm i jego układ immunologiczny, zwiększając tym samym jego podatność na infekcje oraz powstawanie stanów zapalnych.
Odpowiednia dieta w łuszczycy może złagodzić objawy
Zbilansowana dieta przy łuszczycy może w dużym stopniu złagodzić objawy choroby, a także zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób powiązanych takich jak cukrzyca, insulinooporność, zapalenie jelita grubego czy nadciśnienie tętnicze. Choć więc nie ma oficjalnych zaleceń żywieniowych dla osób z łuszczycą, to – opierając się na wynikach badań naukowych oraz obserwacji klinicznych – coraz więcej lekarzy dodaje do farmakoterapii i leczenia miejscowego również dietoterapię.
Warto pamiętać również o tym, że zdrowa dieta oraz regularna aktywność fizyczna to czynniki pozytywnie oddziałujące na całe nasze życie i codzienne funkcjonowanie. Zwiększa się sprawność, kondycja i wytrzymałość organizmu, a przy tym poprawia się samopoczucie, pewność siebie oraz zadowolenie z życia.
Polecane produkty
Therapy Air iOn Special Edition - ROBOT
Bambusowy kocyk z jonami srebra SZARY, BambooCare24