W związku z dynamicznym rozwojem naszego sklepu zmieniamy system e-commerce, dlatego przez najbliższe dni nie będzie możliwości składania zamówień. Przepraszamy za niedogodności, w przypadku pytań zapraszamy do kontaktu na adres e-mail [email protected] oraz telefonicznie pod numerem 733-659-466 lub (22) 298-54-77.

Aquafaba: Rewolucja w gotowaniu bez używania jajek.

Aquafaba: Rewolucja w gotowaniu bez używania jajek.

Co to jest Aquafaba? Aquafaba to połaczenie łacińskich słów oznaczających wodę i fasolę.
Aquafabę odkrył francuski kucharz w 2014 roku. Był to wynik jego eksperymentów z płynem z konserw fasoli, a jego celem było znalezienie alternatywy dla wykorzystywania jajek podczas gotowania. Ten przełomowy moment stał się szalenie istotny dla wegetarian oraz dla osób cierpiących na alergie pokarmowe.
Ale nie tylko. Okazało się bowiem, że aquafaba może rywalizować ze smakiem i fakturą białka oraz ma zastosowanie praktycznie w tych wszystkich przepisach kulinarnych, w których obecność jaj była do tej pory niezastąpiona. Aquafaba jest niskokaloryczna, ponieważ w jednej łyżce tej substancji jest od 3 do 5 kcal.
W jej skład wchodzi jedynie białko oraz skrobia, a już wstępne badania wykazały, że płyn z konserw fasoli może być doskonałym źródłem antyoksydantów.
Warto również pamiętać, że w jej skład nie wchodzą żadne dodatki chemiczne.

Aquafabę można przygotować samodzielnie poprzez gotowanie ciecierzycy, fasoli lub innych warzyw strączkowatych.
Po wystudzeniu osiąga stan półpłynny, który za pomocą miksera można ubić tak jak pianę z białek.

Obecnie można znaleźć wiele przepisów w których aquafaba znajdzie swoje zastosowanie.
Wspaniale sprawdza się przy sporządzaniu lodów, które przygotowuje się na bazie płynów po cieciorce, mrożonych owocach i miodzie.
Bardzo prosto również przygotować np. przepyszny mus czekoladowy.
Płyn z cieciorki dodaje się również do wszelkiej maści koktajli, majonezu czy ciastek. Płyn z cieciorki ma charakterystyczny zapach, który wzmaga się podczas ubijania. Smak piany dodawanej np. do ciasta znika po upieczeniu.


Porównując bezę z białek jajka kurzego i tę przygotowaną z aquafaby, nie widać ani nie czuć żadnej różnicy.

Jeśli chodzi o proporcje to jedna łyżka aquafaby to jedno żółtko, dwie łyżki to białko, a trzy łyżki płynu liczone są jako całe jajko.


Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, oraz aby analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny udostępniamy partnerom reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Klikając przycisk „Zgadzam się” akceptujesz, aby strona azs24.pl i jej Zaufani Partnerzy przetwarzali Twoje dane osobowe zapisywane w plikach cookies. Wyrażasz zgodę na przechowywanie w Twoim urządzeniu plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies, o ile pozwala na to konfiguracja Twojej przeglądarki. Możesz w niej samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies. Jeżeli nie zmienisz ustawień Twojej przeglądarki, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia.