Lampa BIOPTRON MedAll Zepter z filtrem fulerenowym
Przepisy na mleka roślinne
Mleko ryżowe 1
Składniki:
- 2 litry wody
- 4 łyżki ryżu
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru (może być biały lub brązowy)
Ryż wypłukać 2-3 razy w letniej wodzie, wsypać do wody, dodać szczyptę soli, zagotować i trzymać na małym gazie 2 godziny. W tym czasie wyparuje około 300 ml wody przez dziurkę w pokrywce.
Mleko wystudzić, dodać do niego cukier i miksować w blenderze na jednolita masę.
Przelać do butelki i trzymać w lodówce najwyżej 2 dni, przed użyciem mocno potrząsnąć butelką, aby mleko się wymieszało.
Mleko ryżowe 2
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego ryżu (może być biały lub brązowy)
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka cukru (może być biały lub brązowy)
Zmiksować składniki na gładko.
Wlać do garnka i po 30 min. ostrożnie przelać do innego pojemnika pozostawiając cały osad w garnku.
Najlepiej jest używać gorącej wody i gorącego ryżu. Ryż może być nieco rozgotowany.
Mleko kokosowe
Składniki:
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 4 szklanka wody
Wiórek kokosowych nie trzeba płukać, należy namoczyć je przez 1-2 godziny, następnie zmiksować razem z zalaną wodą.
Mleko sezamowe
Składniki:
- 200 g ziaren sezamu
- 600 ml wody
Suche ziarna sezamu zmielić, dodać wodę, miksować do uzyskania płynu o gładkiej konsystencji.
Przecedzić i gotowe.
Można dosłodzić cukrem, miodem lub syropem słodowym lub klonowym.
Polecane produkty
Therapy Air iOn Special Edition - CHAMELEON
Therapy Air iOn Special Edition - ROBOT