DYNIA (Cucurbita)
Roślina jednoroczna pochodząca z rodziny dyniowatych należącej do rzędu dyniowców. Obejmuję ok. 20 gatunków. Gatunkiem typowym jest dynia zwyczajna. Łodyga wytwarza wąsy czepne i jest pnąca. Na łodygach rodzą się wielkie owoce, które mogą osiągać wagę nawet o 200 kg. W wewnątrz owocu znajdują się pestki , z których wytwarza się pełnowartościowy tłuszcz w postaci oleju.
OLEJ Z PESTEK DYNI BIO /Cucurbita Pepo (Pumpkin) Seed Oil/
Olej zimno tłoczony, otrzymywany z wyłuskanych pestek dyni i oczyszczony w procesie sedymentacji. Zawiera około 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A, C, E i K, B1, B2, B6 oraz betakaroten. Olej ma działanie uelastyczniające, zapobiega powstawaniu rozstępów. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie rozjaśniające blizny i przebarwienia. Doskonały do każdego rodzaju skóry, szczególnie dla cery dojrzałej.
SPOSÓB UŻYCIA
-doskonały dodatek (10-20%) do produktów kosmetycznych (kremy, balsamy).
-jako wzbogacający dodatek uelastyczniająco-rozświetlający do innych olejów nośnikowych (20%)
-masaż uelastyczniający - dodatek do oliwek lub innych olejów nośnikowych w proporcji 1:2
-kąpiel regenerująco-wygładzająca.
-baza do peelingów
-stosować bezpośrednio na miejsca mocno spękane (łokcie, kolana, pięty)
Olej z pestek dyni BIO firmy Etja, jest wytwarzany z surowców ekologicznych i w 100% naturalny. Posiada certyfikat BCS DE-ӦKO.
PRZECHOWYWANIE
Zawsze po użyciu zakręcaj buteleczkę i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
POCHODZENIE
Państwa Europy